3D, VR and 360° Photographers  |  Real Estate Agents  |  3rd Party Service Providers
Need a 3D/VR/360°/Drone Photographer? 2,728 We Get Around Network Members in 95 Countries! Ask For FREE referral!
We Get Around Network Forum
bugCameraCaptureScanScans

New Processing Images Delay2853

RenderingSpace private msg quote post Address this user
This morning I did the requested software update to my camera. It stated that it would improve yellow casts and will now allow the camera to better adapt to various lightbulbs.

I immediately noticed a SIGNIFICANT increase in scanning time. Before the update I clocked each scan as follows:

Scanning: 35 Seconds
Ok To Move Camera: 10 Seconds
Transferring: 5 Seconds
Total: 50 Seconds

With the update the scanning time is as follows:

Scanning: 50 seconds
Processing Images: 15 Seconds
Ok to move Camera: 10 seconds
Transferring: 5 Seconds
Total: 1:20

That represents a 30 second delay per scan! Ouch! Over the course of a 100 scan home that would be an additional 50 minutes of standing around!

I should note that I scanned a little condo that has a mix of both LED and Fleurescent Bulbs. When the camera was only exposed to one type of bulb, it seemed to go faster.

Has anyone else noticed a change?

For someone who tries to cram 3 houses a day into my schedule, this will have a negative impact on my business.

Im eager to see if the results are worth it!
Post 1 • IP   flag post
RenderingSpace private msg quote post Address this user
I have a 20,000 Sq Ft Art Exhibit to do next week with all sorts of different lighting. Yikes!
Post 2 • IP   flag post
3rd Party
Service
Metroplex360 private msg quote post Address this user
I cannot wait to hear what the results were like. The added time is certainly a pain... But if it's worth it...
Post 3 • IP   flag post
Basic
Member
JC3DCX private msg quote post Address this user
Updated my camera just now, will do a scan and see what happens,
Post 4 • IP   flag post
RenderingSpace private msg quote post Address this user
DO NOT UPDATE YOUR CAMERA!!!!!

The scanning time has almost doubled with this new update and is painfully slow.

I REPEAT: DO NOT UPDATE YOUR CAMERA SOFTWARE until this problem is resolved.

I'm about to go insane with this new update. Anyone know if there's a way to factory reset their camera?

This is totally unacceptable!
Post 5 • IP   flag post
RenderingSpace private msg quote post Address this user
Here's a video showing how painfully slow it is. Sorry for the wrong orientation.

Post 6 • IP   flag post
Standard
Member
THRHHI private msg quote post Address this user
Will be interested to see if it truly resolves the yellow rings. If it does may be worth it considering time spent changing light bulbs in and out, rescanning problem areas, reprocessing times etc.
Post 7 • IP   flag post
RenderingSpace private msg quote post Address this user
UPDATE

For unexplained reasons, the scanning has gone back to normal after about 50 scans in this house I'm in . No more extra time spent "Processing Images"

Same lighting conditions, same everything. Very strange!
Post 8 • IP   flag post
Basic
Member
JC3DCX private msg quote post Address this user
Maybe its "learning" and adapting on the camera side, or adjusting the sensors with each scan?

Have tested mine now under fluorescent and led light, with a led floodlight frown in for the mix and will see how the result looks
Post 9 • IP   flag post
Standard
Member
THRHHI private msg quote post Address this user
JC3DCX, be sure to post the results. Actually the 5K LED bulbs solve the problems with my scans. It is just a pain to change them out. I would be testing mine right now except that we are packing up to evacuate from the hurricane.
Post 10 • IP   flag post
Basic
Member
JC3DCX private msg quote post Address this user
Did a test scan...

https://my.matterport.com/show/?m=wJoVrMG3bRv

Oy vay, hope all of you out there near the hurricane will be safe, strongs.
Post 11 • IP   flag post
DSPhoto private msg quote post Address this user
What is the current firmware?

Mine is 1.1.414.11204.b100be5-p

The camera is a week old today. Capture doesn't tell me I need an update yet I get those yellow rings.

This was my first scan
https://my.matterport.com/show/?m=EcQEv9rKZW5&brand=0
Post 12 • IP   flag post
Basic
Member
JC3DCX private msg quote post Address this user
Update:

Seems that the every scan time now depends on light conditions, have done a model today and saw on some scans it was quick (as before update) and on some it said "processing..." between the sweeps of the camera. Also noticed much less "camera / tripod unstable" errors and seemed easier to align between outdoor scans,
Post 13 • IP   flag post
Basic
Member
frstbubble private msg quote post Address this user
From MP forum
Firmware for LED banding and yellow areas

This is copied from the link above. It does say that time for a scan will be affected by this firmware update.


Hello all,

We're sending the next version of camera firmware (v. 1.1.423.xx) to a small number of users. We're very excited about this release -- it should address both banding seen from LED lighting, and the yellow tints seen in some models.

When the camera detects significant LED-induced flicker, it will take additional exposures, and capture time will be a bit slower in those conditions. However, it does mean that the resulting model will look normal. If you feel the camera is showing this behavior even in non-LED-lit areas, please let us know at beta@matterport.com.
Post 14 • IP   flag post
Basic
Member
JC3DCX private msg quote post Address this user
Thanks,
Post 15 • IP   flag post
Standard
Member
lisahinson private msg quote post Address this user
Is it 'safe' to do the latest firmware upgrade ? I just received the firmware upgrade option and was wondering I should do it - Thanks for the feedback.
Post 16 • IP   flag post
33045 16 16
destitute