3D, VR, 360° and Street View Photographers  |  Real Estate Agents  |  3rd Party Service Providers
Should I buy a Camera? Quiz How Much to Start 3D Tour Business? Calculate How Much Can I Make as a Pro? Calculate Win More Listings? Calculate
Need a 3D/VR/360°/Street View Photographer? 3,328 We Get Around Network Members in 104 Countries! Ask For FREE referral!
WGAN-TV Channel
Insta360 One 360 Camera (Photo-Video-Livestream)
First Look-Day 3: WGAN Founder Dan Smigrod
Last 30 Days: 57,283 Page Views | 10,489 Visitors | 105 New Members
Matterport Knowledge Base | Total Posts: 40,392  |  Total Topics: 5,351
We Get Around Network Forum
bugCameraproblemTips

Ticking noise while scanning?1182

Basic
Member
3dHouseScan private msg quote post Address this user
This just recently happened, but my camera makes a ticking sound during each scan.
I was wondering if anyone else has experienced this before? If you have, have you done anything to help the noise? Were you able to figure out the reason for the ticking?
I am hoping Matterport could help me figure out what to do.

I would greatly appreciate any kind of insight!

Thanks
Post 1 • IP   flag post
Premium
Member
Jamie private msg quote post Address this user
RUN!!!

Sounds like an issue with the motor. Have you called MP? How old is it?
Post 2 • IP   flag post
Shawen private msg quote post Address this user
It may not be your camera but your tri-pod. My Bogen makes a ticking sound every time the camera makes a rotation. You might try setting your tri-pod up and wiggling it from the mount.
Post 3 • IP   flag post
Premium
Member
Invelop private msg quote post Address this user
Ours did something similar about a month after we started using it. I touched base with MP, they assured me the system was "very robust", and to give it a little time to see if the problem persists. The sound went away and a year later everything works fine. You can roll the dice or send it in for a check-up; your choice.
Post 4 • IP   flag post
WGAN Forum
Founder
DanSmigrod private msg quote post Address this user
@HelpingaRealtor

So we can hear the noise, can you record a video and post it to YouTube with a private link for MUG Forum Members?

Thanks,

Dan
Post 5 • IP   flag post
Basic
Member
3dHouseScan private msg quote post Address this user
Hi Everyone, I apologize for the late response.

I did take a video of the ticking noise.
Here it is: http://www.helpingarealtor.com/ticking.html
Please don't mind the position of the video. I couldn't figure out how to add everyone's email onto the private youtube video so I just put it on my website.

The ticking used to happen every time it scanned, but now it only ticks 2 or 3 out of the 40 seconds of the scan.

I did consider if it was the tripod that was causing the noise, so I picked up the tripod while it scanned and it was still ticking.

I bought the camera in 2015 so it isn't that old. I'll see what Matterport says and report back
Post 6 • IP   flag post
Premium
Member
Jamie private msg quote post Address this user
Hmm doesn't sound great. MP are the ones who should know what's going on with it. Please keep us updated on the outcome. Good luck
Post 7 • IP   flag post
RenderingSpace private msg quote post Address this user
I have a noise that's similar. I guess I'm just in denial that it's a problem but I should probably have it looked at.

Also, does everyone's camera charge to 100%? Mine only seems to break the 70s. Still works for a long time but it kind of bugs me.
Post 8 • IP   flag post
Basic
Member
CarlosFHdz private msg quote post Address this user
I'm pretty sure I have a similar noise, but quieter. Just audible when close. @renderingspace my camera's charge to 100%, but a used one I bought drains much faster if I don't use it for a day or two.

Carlos.
Post 9 • IP   flag post
3rd Party
Service
Metroplex360 private msg quote post Address this user
I've owned mine since September 2015, no tick, charges to 100% still. Has anyone taken Matterport up on their 1 year warranty?
Post 10 • IP   flag post
Basic
Member
Bill private msg quote post Address this user
If out of warranty I'd let it run as long as you can before sending in. No sense in fixing it if it still works. Repairs can be expensive and could take 2-4 weeks.
Post 11 • IP   flag post
WGAN Forum
Founder
DanSmigrod private msg quote post Address this user
@Bill

Seems like a great opportunity for Matterport to surprise and delight with a loaner program: especially because we are all the early adapters / key influencers.

I can not even imagine being without the Camera for 2-4 weeks. I recall that happened to you when you needed the Camera re-calibrated.

Enjoy your weekend. We're expecting 12-18 inches of snow Saturday in NYC and wind gusts up to 55 mph. I am glad I flew in early for Inman Connect.

Dan
Post 12 • IP   flag post
40758 12 12
destitute